Lissabon

Lissabon matkakohteena: Kiehtovan kulttuurin ja historian kaupunki

Kun suunnittelet matkaa Eurooppaan, Lissabon on kiehtova kohde. Se houkuttelee lämpimällä ilmastollaan, riikkaalla historiallaan ja vilkkaalla kulttuurillaan. Seitsemälle kukkulalle rakentettu Lissabon kutsuu matkailijoita tutustumaan vanhan maailman charmia uhkuviin kujilleen, värikkäisiin raitiovaunuihinsa ja ikivanhoihin monumentteihinsa, jotka puhuvat vuosituhansien tarinoita.

Lissabonin moni-ilmeiset kaupunginosat taas heijastavat kaupungin dynaamista luonnetta. Kompaktin kokonsa ansiosta Lissabon sopii erinomaisesti niin lyhyille kaupunkilomille kuin pidemmillekin vierailuille. Jokainen alue tarjoaa oman erityislaatuisen tunnelmansa ja elämyksensä. Täällä voit kokea kaiken perinteisestä fadomusiikista moderneihin taidegallerioihin.

Sinulle, joka etsit aurinkoista kaupunkilomakohdetta, jossa yhdistyy historia, kulttuuri ja moderni elämäntyyli, Lissabonin runsaat nähtävyydet ja sen elämänmakuinen ilmapiiri tekevät siitä vastustamattoman. Kuvittele itsesi aistimassa historiallisen Belemin tornin tai Jeronimos-luostarin upeutta, maistelemassa paikallista pasteis de nata -leivonnaista tai nauttimassa rentouttavaa kahvihetkeä aurinkoisella terassilla; Lissabon tarjoaa kokemuksia, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

Lissabon matkakohteena

Lissabon, Portugalin kaunis pääkaupunki, tarjoaa monipuolisia elämyksiä. Historian ystävä löytää kaupungin lukuisista museoista ja historiallisista monumenteista palan menneisyyttä, kuten Belemin torni, joka on UNESCO maailmanperintökohde.

Kaupunki on rakennettu seitsemälle kukkulalle, mikä luo erityisen kaupunkikuvan ja antaa mahdollisuuden nauttia upeista maisemista kuten São Jorgen linnalta.

Liikkuminen Lissabonissa:

 • Raitiovaunut: Ikoninen raitiovaunu 28 vie sinut läpi kaupungin kapeiden katujen.
 • Jalkaisin: Kävele Alfaman tai Baixan historiallisissa kaupunginosissa ja koe paikallinen tunnelma.
 • Metrolla: Nopea ja helppo tapa siirtyä paikasta toiseen.

Nähtävää:

 • Monumentit: Hieronymoksen luostari, São Jorgen linna
 • Museot: Calouste Gulbenkian -museo
 • Kaupunginosat: Baixa, Bairro Alto, Alfama

Ruoka ja juomat:

 • Pastéis de Belém: Maista aitoja portugalilaisia leivoksia.
 • Kalatarjonta: Tutustu tuoreisiin mereneläviin ja perinteisiin kalaruokiin.

Aktiivista matkailua kaipaava voi kokeilla surffausta läheisillä rannoilla tai vaellusta Sintran kukkuloilla. Lissabonista löytyy sopiva sekoitus kaupunkilomaa ja luontoaktiviteetteja.

Lissabon nähtävyydet

Lissabon tarjoaa lukemattomia kulttuurisia aarteita ja historiallisia jalokiviä, jotka sinun tulisi ehdottomasti kokea käydessäsi tässä viehättävässä kaupungissa.

 • Jeronimos-luostari on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä ja kuuluu UNESCO maailmanperintökohteisiin. Sen koristeellinen arkkitehtuuri ja rauhallinen tunnelma tekevät siitä täydellisen paikan päivän aloittamiselle.
 • Belem-torni sijaitsee pitkin Tagus-joen rantoja ja on yksi Lissabonin ikoninen nähtävyys. Tämä 1500-luvulla rakennettu torni on osa kaupungin puolustusjärjestelmää ja suosittu paikka nauttia näkymästä ympäröivään alueeseen.
Alue Nähtävyys Kuvaus
Alfaman kaupunginosa Castelo de São Jorge Linnoitus tarjoaa henkeäsalpaavat näkymät kaupunkiin.
Belem Padrão dos Descobrimentos Monumentti kuuluisille portugalilaisille löytöretkeilijöille.

Kun kuljeskelet pitkin Alfaman vanhaa kaupunkia, sinun kannattaa nauttia sen viehättävistä kujista ja historiallisesta tunnelmasta. Vieraile myös Feira da Ladra kirpputorilla, joka on tunnettu varkaiden markkinoista ja joka on avoinna tiistaisin ja lauantaisin.

Älä jätä välistä Parque das Nações -puistoa, joka on moderni alue, missä voit ihailla nykyaikaista arkkitehtuuria ja ottaa osaa erilaisiin aktiviiteetteihin.

Lissabon tekemistä

Kun matkustat Lissaboniin, sinulla on mahdollisuus kokea monipuolisesti kaupungin tarjoamaa kulttuuria ja aktiviteetteja. Seitsemälle kukkulalle rakennettu kaupunki tarjoaa upeita panoraamanäkymiä, jotka voit ihailla useista näköalapaikoista.

Kulttuurin ystävälle:

 • Museot: Tutki rikkaita kokoelmia Gulbenkian-museossa tai tutustu tilemuseoon Museu Nacional do Azulejo.
 • Historialliset nähtävyydet: Vieraile Jerónimoksen luostarissa sekä Belemin tornissa.

Aktiivisille:

 • Kävelyretket: Lähde kävelykierrokselle Alfaman historiallisille kujille.
 • Pyöräily: Vuokraa pyörä ja tutustu pitkin Tejo-joen rantabulevardia.

Perheille:

 • Eläintarha e Zoo de Lisboa: Vie perheesi päiväretkelle Lissabonin eläintarhaan.
 • Akvaario: Tutki merenalaisia ihmeitä Oceanáriossa, yhdessä maailman suurimmista akvaarioista.

Rentoa ajanvietettä:

 • Kahvilat ja leipomot: Maistele kuuluisaa pastéis de Belémiä sen synnyinpaikassa.
 • Puistot: Rentoudu Eduardo VII -puistossa tai Monsanto, kaupungin ”keuhkoissa”.

Kaupungista löytyy myös runsaasti aktiviteetteja lapsille, mikä tekee Lissabonista ihanteellisen kohteen kaikenikäisille matkailijoille.

Lissabon turvallisuus

Kun suunnittelet matkaa Lissaboniin, on tärkeää huomioida kaupungin turvallisuustilanne.

Lissabon on usein arvioitu varsin turvalliseksi matkakohteeksi. Kaupungin yleinen turvallisuusindeksi on 78/100, jotka kertovat sen olevan turvallisempi kuin monet muut saman kokoiset kaupungit.

 • Tasku- ja käsilaukkuvarkaudet: olkaa tietoinen ja valppaana, varsinkin vilkkailla turistialueilla ja julkisissa kulkuvälineissä.
 • Metsäpalot: Kesäisin metsäpalot ovat Portugalissa yleisiä. Seuratkaa paikallisia uutisia ja viranomaisten ohjeistuksia.
 • Yleinen turvallisuustilanne: Nykyisin voi liikkua kaupungissa tavanomaisella varovaisuudella.

On suositeltavaa pitää matkavakuutus voimassa ja pitää mukana puhelinta hätänumerojen varalta. Älä jätä henkilökohtaisia tavaroita valvomatta.

Lissabon lasten kanssa

Lissabon tarjoaa runsaasti toimintaa perheen pienimmille.

Voitte tutustua kaupunkiin raitiovaunulla, joka on sekä hauska että käytännöllinen tapa liikkua lasten kanssa. Pienimmät, alle 3-vuotiaat lapset, matkustavat julkisessa liikenteessä ilmaiseksi ja 4-12-vuotiaille on tarjolla alennettuja lippuja.

Lissabon on tunnettu sen lapsiystävällisistä nähtävyyksistä.

Museot, kuten esimerkiksi Lissabonin nukkemuseo, kiehtovat taatusti perheen pienimpiä. Nukkemuseon näyttelyissä pääsette ihailemaan monenlaisia nukkeja ja oppimaan niiden historiaa.

Jos etsitte ulkoilma-aktiviteetteja, suosittelemme Lissabonin eläintarhaa, jossa voitte tutustua eri eläinlajeihin ja jopa osallistua eläinten ruokintanäytöksiin. Myös monet puistot tarjoavat loistavia mahdollisuuksia rentoutumiseen ja leikkimiseen.

Kesäaikaan perheen kanssa voi suunnata päiväksi lähelle rannikkoa, jossa hiekkarannat odottavat rakennusmestareita ja aaltojen valloittajia. Lähialueelta löytyy useita rantoja, joissa on turvallista uida ja leikkiä.

 • Vinkit perheille:
  • Käytä raitiovaunuja ja juniakin kaupungilla liikkumiseen.
  • Pidä taukoja ja nauti Lissabonin leikkipaikkoja täynnä olevista puistoista.
  • Tutustu lasten mielenkiintoa herättäviin kohteisiin, kuten eläintarhaan tai nukkemuseoon.

Muistakaa varautua mukavilla jalkineilla, sillä Lissabonin mukulakivikaduilla kävely voi olla väsyttävää, erityisesti jos liikkeellä on rattailla.

Lissabon sää

Lissabonissa voit nauttia leudosta ilmastosta ympäri vuoden. Kaupungin sateisin jakso osuu pääosin talvikuukausille, kun taas kesä on lämmin ja kuiva.

Tammikuu

Tammikuussa Lissabonin sää voi olla viileähkö, keskimääräisten lämpötilojen ollessa 11-15 °C. Sateiden määrä on suurempi kuin muina kuukausina.

Helmikuu

Helmikuussa lämpötila pysyttelee tammikuun tasolla, mutta vähitellen päivät alkavat pidentyä ja sateen määrä laskee.

Maaliskuu

Merkin siitä, että kevät saapuu kaupunkiin, maaliskuu tuo mukanaan lämpimämpiä päiviä, joissa keskilämpötilat nousevat noin 9-17 °C.

Huhtikuu

Huhtikuussa sää alkaa lämmetä entisestään, keskilämpötilojen ollessa 11-19 °C ja sateen todennäköisyys laskee.

Toukokuu

Toukokuu tarjoaa paljon aurinkoisia päiviä lämpötilojen kohotessa 13-22 °C, mikä tekee kuukaudesta suosittua matkailuaikaa.

Kesäkuu

Kesäkuu tuo tullessaan kuivan ja lämpimän sään, päivien keskilämpötilan ollessa 16-26 °C ja yölämpötilan pysyessä miellyttävänä.

Heinäkuu

Heinäkuu on yksi kuumimmista kuukausista, päivien keskilämpötilojen saavuttaessa usein yli 28 °C ja sateen ollessa harvinaista.

Elokuu

Elokuu jatkaa heinäkuun trendiä kuumilla ja kuivilla kesäpäivillä. Iltaisin lämpötilat voivat pysytellä korkeina.

Syyskuu

Syyskuussa lämpötilat alkavat laskea hieman, mutta edelleen on runsaasti aurinkoisia päiviä, keskilämpötilojen ollessa 17-27 °C.

Marraskuu

Lämpötilat marraskuussa alkavat laskea, keskimääräisen päivälämpötilan ollessa 12-18 °C ja sää muuttuu sateisemmaksi.

Joulukuu

Joulukuussa lämpötilat laskevat edelleen, sää muuttuu viileäksi ja ilmankosteus kasvaa. Keskimääräiset lämpötilat ovat noin 8-15 °C.

Lissabon kellonaika

Kun matkustat Lissaboniin, on tärkeää tietää, että kaupunki sijaitsee Länsi-Euroopan aikavyöhykkeellä (WET, UTC +0).

Tämä tarkoittaa, että kellonaika Lissabonissa on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa, joka on Itä-Euroopan aikavyöhykkeellä (EET, UTC +2).

Ajankohdasta riippuen kesä- tai talviaika vaikuttaa aikaeroon. Kesäaikana Suomi siirtyy UTC +3, kun taas Portugalissa siirrytään UTC +1, jolloin aikaero kasvaa kolmeen tuntiin. Talviaikaan ero palautuu kahteen tuntiin.

Aikaeron tarkistaminen:

 • Talviaikaan: Kun Suomessa on kello 12:00 iltapäivällä, Lissabonissa on vasta kello 10:00 aamulla.
 • Kesäaikaan: Suomen kello näyttää 13:00, kun taas Lissabonissa kello on 11:00.

Matkustaessasi Lissaboniin tai suunnitellessasi päiväohjelmaasi, tulee sinun huomioida tämä aikaero. Se vaikuttaa esimerkiksi lentoaikoihin.

Auringonnousu ja -lasku vaihtelevat vuodenajasta riippuen. Esimerkiksi maaliskuussa auringonnousu saattaa olla noin kello 7:04 ja auringonlasku noin kello 18:32. Nämä ajat antavat viitteitä valoisan ajan pituudesta, joka on hyvä ottaa huomioon aktiviteettien suunnittelussa.

Katso lisää matkakohteista maasta: