München

München matkakohteena: Saksan kulttuuripääkaupungin parhaat palat

München tarjoaa rikkaan kulttuurielämän ja historian ystäville unohtumattoman kokemuksen. Etelä-Saksan suurimpana kaupunkina se tunnetaan etenkin Oktoberfest-juhlastaan, mutta München on paljon muutakin. Modernin ilmeen lisäksi kaupunki on säilyttänyt perinteisen baijerilaisen tunnelmansa, mikä näkyy niin arkkitehtuurissa kuin paikallisissa ruokakulttuureissakin.

Kaupunki soveltuu erinomaisesti ympärivuotiseksi matkakohteeksi, tarjoten nähtävää ja koettavaa jokaiselle vuodenajalle. Olitpa sitten kiinnostunut taiteesta, teknologiasta tai luonnosta, Münchenin monipuolisuus lumoaa sinut. Kaupungissa sijaitsee useita maailmanluokan museoita, ja se tunnetaan myös puistoistaan, kuten Englischer Garten, joka on yksi maailman suurimpista kaupunkipuistoista.

Münchenin matkailussa pääset nauttimaan sekä urbaanista menosta että perinteisestä baijerilaisesta elämäntavasta. Vieraile historiallisilla aukioilla, kuten Marienplatzilla, tutustu vaikuttaviin kirkkoihin tai hemmottele itseäsi paikallisten herkkujen ja oluiden äärellä. München onkin tullut tunnetuksi erinomaisesta ruoka- ja juomakulttuuristaan, joka houkuttelee matkailijoita ympäri maailman.

Matkakohteena München

München, Etelä-Saksan helmeksi kutsuttu kaupunki, tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän historiallista arkkitehtuuria ja modernia elämäntapaa. Kun suunnittelet matkaa Müncheniin, lähes 1,5 miljoonan asukkaan metropoli tarjoaa monipuolisia elämyksiä, jotka sopivat jokaiseen makuun.

Historian ja kulttuurin ystävä löytää kaupungista lukuisia museoita ja gallerioita. Erityisen tunnettu on Alte Pinakothek, joka esittelee eurooppalaista maalaustaidetta keskiajalta 1700-luvun loppuun. Samalla voit ihastella Marienplatzia, kaupungin sydäntä, joka on ollut reippaan kävelyetäisyyden päässä sijainnut tapaamispaikka vuosisatojen ajan.

Liikunnan ystävät voivat nauttia Englischer Gartista, yhdestä maailman suurimmista puistoista. Kävely, pyöräily tai jopa surffaus kaupungin läpi virtaavalla joella – München tarjoaa aktiiviselle lomalaiselle monia vaihtoehtoja.

Matkustusaika Kuljetusvaihtoehdot Huomioon otettavaa
Ympäri vuoden Lento Helsingistä, rautatie Ruuhka-aikoihin varautuminen
Tampereelta Airbaltic Terminaalit lentokentällä

Matkustatpa sitten itseksesi tai perheen kanssa, München tarjoaa laajan kirjon majoitusvaihtoehtoja. Nauti Baijerin vieraanvaraisuudesta ja tutustu paikallisiin herkkuihin, kuten olkoon ja pretzelit, jotka tekevät matkastasi entistäkin muistorikkaamman.

München nähtävyydet

München tarjoaa laajan kattauksen kulttuurillisia ja historiallisia kohteita. Marienplatz on sydän, josta Münchenin tutkimisen voi aloittaa. Aukiolta löydät kaupungintalon, joka tunnetaan Neues Rathaus -nimellä, ja tämä neogoottilainen rakennus on tunnettu näyttävästä kellopeliesityksestään.

Vieraile Frauenkirchen kirkossa, joka on tunnustettu Münchenin siluetin määrittäväksi maamerkiksi. Sen massiiviset tornit ja jykevä rakennustyyli luovat vaikuttavan ilmestyksen.

München on tunnettu myös vehreistä puistoistaan. Englischer Garten on yksi suurimmista kaupunkipuistoista maailmassa ja täydellinen paikka rentoutua ja ihailla viheralueita.

Muita huomionarvoisia nähtävyyksiä ovat useat museot ja taidegalleriat, kuten Alte Pinakothek, joka esittelee eurooppalaista maalaustaidetta Renessanssista Barokkiin. Itse näyttelytilat ovat jo itsessään arkkitehtonisia mestariteoksia.

Mikäli kaipaat jotain modernimpaa, tutustu Museum Brandhorstiin, joka esittelee nykytaidetta. Älä myöskään ohita Deutsches Museumia, maailman suurinta tiede- ja teknologiamuseota.

Ja tietenkin, München ja olut. Hofbräuhaus on maailmankuulu oluttupa, joka on perinteineen sekä turistien että paikallisten suosiossa.

 • Marienplatz ja Neues Rathaus
 • Frauenkirche
 • Englischer Garten
 • Museot (Alte Pinakothek, Museum Brandhorst, Deutsches Museum)
 • Hofbräuhaus oluttupa

Tekemistä Münchenissä

München tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja kaikenikäisille ja erilaisille mieltymyksille. Kaupungin sydämessä voit nauttia rikkaasta kulttuurielämästä, lukuisista museoista ja historiallisista nähtävyyksistä.

Kulttuuri ja historia:

 • Tutustu kuuluisaan Frauenkirche-kirkkoon tai Nymphenburgin palatsiin.
 • Vieraile Deutsches Museumin tiedenäyttelyissä.

Ruoka ja juoma:

 • Baijerilainen ruokakulttuuri on oleellinen osa Münchenin kokemusta.
 • Oluen ystäville: Vietä ilta perinteisessä oluttuvassa, kuten Hofbräuhausissa.

Ostokset:

 • Käy Marienplatzin ympäristön ostoskaduilla ja tutustu saksalaiseen käsityöläisosaamiseen.

Viihde ja yöelämä:

 • Koe Münchenin ilta- ja yöelämän tarjoamat monipuoliset viihdemahdollisuudet.

Luonto ja ulkoilu:

 • Rentoudu Englischer Gartenissa, joka on yksi maailman suurimmista kaupunkipuistoista.

Münchenissä riittää tekemistä niin kulttuurin, historian, gastronomian kuin luonnossakin liikkumisen ystäville. Järjestelmälliset ja hyvin merkityt joukkoliikennereitit helpottavat navigointia eri kohteiden välillä.

München turvallisuus

München tunnetaan yhtenä Saksan turvallisimmista kaupungeista, missä voit liikkua rauhallisin mielin. Kaupungin yleinen turvallisuusindeksi on 84/100, mikä on korkea verrattuna moniin muihin kaupunkeihin. Vertailun vuoksi, Suomen kaupunkien keskiarvo on 74/100.

Tässä on joitakin hyödyllisiä vinkkejä matkasi aikana:

 • Ole tarkkana henkilökohtaisten esineidesi kanssa, erityisesti vilkkailla turistialueilla ja julkisessa liikenteessä.
 • Vältä syrjäisiä paikkoja pimeän aikaan.
 • Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita ja tiedotteita.

Hätänumerot:

 • Poliisi: 110
 • Ambulanssi: 112

Turvavinkkejä:

 • Varovaisuus: Vaikka München on turvallinen, pidä normaali varovaisuus mielessä.
 • Ympäristön huomioiminen: Pysy tietoisena ympäristöstäsi ja mahdollisista riskeistä.

Muista, että turvallisuustilanne voi muuttua, joten on tärkeää pysyä ajan tasalla uusimmista matkustustiedotteista ja paikallisista uutisista matkasi aikana.

München lasten kanssa

München tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja lapsiperheille. Kaupunki soveltuu hyvin perheen pienimpien kanssa matkustamiseen. Löydät Münchenistä laajan valikoiman kulttuurikohteita sekä mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jotka sopivat kaikenikäisille.

Museot: Monet Münchenin museot toivottavat lapset tervetulleiksi, ja usein alle kouluikäiset pääsevät sisään ilmaiseksi. Erityisesti Deutsches Museum on suosittu kohde, jossa voit tutustua tieteen ja teknologian ihmeisiin interaktiivisesti.

 • Viihdepuistot: Ympäristössä on useita puistoja, joissa lapsilla on tilaa leikkiä ja kokea seikkailuja. Voit vierailla vaikkapa Märchenwaldissa, missä lastenkirjojen tarinat heräävät eloon.

Ulkoilma-aktiviteetit: Münchenissä on laaja valikoima puistoja, kuten Englischer Garten, missä voit nauttia piknikistä, vuokrata polkuveneitä tai käydä katsomassa surffaajia Eisbachin aalloissa.

Münchenin keskusta on helppo kiertää jalan, mikä tekee siitä erityisen sopivan kohdan lasten kanssa liikkumiseen. Leveät kävelykadut ja kapeat keskiaikaiset kujat tarjoavat kiinnostavia reittejä tutkittavaksi. Kaupungista löytyy myös monipuolisesti ravintoloita, jotka palvelevat lasten tarpeita, tarjoten erityisiä ruokalistoja ja syöttötuoleja.

München sää

Münchenissä koet neljä erilaista vuodenaikaa, joista jokainen tarjoaa omat säätuntemuksensa. Alla on kuukausikohtainen säätilan yhteenveto, joka auttaa sinua suunnittelemaan matkasi paremmin.

Tammikuu

Tammikuussa Münchenissä on kylmimmät olosuhteet talven ollessa syvimmillään. Lämpötilat voivat laskea jopa -10°C päivisin, ja yöllä vielä kylmemmäksi.

Helmikuu

Helmikuuhun tultaessa lämpötilat alkavat hitaasti nousta, mutta pakkasjaksoja esiintyy yhä. Keskimääräinen ylin lämpötila kohoaa -5°C ja +5°C välille.

Maaliskuu

Maaliskuussa kevään ensimmäiset merkit alkavat näkyä. Lämpötilat liikkuvat tyypillisesti 0°C ja 10°C välillä. Sateet ovat mahdollisia, joten varaudu vaihtelevaan säähän.

Huhtikuu

Huhtikuu tuo mukanaan lämpimämmät ja pidemmät päivät, jolloin keskimääräinen ylin lämpötila kohoaa 10°C ja 15°C välille. Sateen mahdollisuus kasvaa kevään edetessä.

Toukokuu

Toukokuussa voit odottaa keväisten lämpötilojen jatkuvan ja keskimääräisten ylärajojen kohota jopa 20°C tienoille. Iltaisin on viileämpää, joten ota mukaan kerrospukeutumista.

Kesäkuu

Kesäkuu Münchenissä tarkoittaa yleensä lämmintä säätä lämpötilojen noustessa 20°C ja 25°C välille. Kesät ovat kuivia ja aurinkoisia, mutta sadekuuroja voi esiintyä.

Heinäkuu

Heinäkuu on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi, lämpötilojen ollessa tyypillisesti 25°C yläpuolella. Auringonpalvojille ihanteellinen aika vierailla.

Elokuu

Elokuussa säät ovat edelleen lämpimiä, mutta ilmassa alkaa tuntua syksyn lähestyminen. Lämpötilat pysyttelevät edelleen 20°C ja 25°C välillä.

Syyskuu

Syyskuussa huomaat syksyn saapumisen, lämpötilojen laskiessa takaisin 15°C ja 20°C välille. Sään vaihtelut ovat tavallisia, joten varaa mukaan lämmintä vaatetta.

Marraskuu

Lokakuun osuus puuttuu; siirrytään marraskuuhun. Marraskuussa lämpötilat laskevat 5°C ja 10°C välille, ja sateen todennäköisyys kasvaa. Talvivaatteiden tarve lisääntyy.

Joulukuu

Joulukuussa Müncheniin saapuu yleensä talvi täydellä teholla, ja keskimääräiset lämpötilat liikkuvat nollan tuntumassa tai sen alapuolella. Lumisateet ovat mahdollisia, mikä tuo kaupunkiin talvista tunnelmaa.

Kellonaika

Münchenissä sijaitsevat kello on yleensä yhtä tuntia jäljessä suomalaisesta ajasta. Tämä ero johtuu siitä, että Saksa kuuluu Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen (CET), kun taas Suomi kuuluu Itä-Euroopan aikavyöhykkeeseen (EET). Kesäaikaan siirtyessään molemmat maat siirtävät kellojaan tunnilla eteenpäin, mutta tunnin aikaero säilyy.

Kun matkustat Suomesta Müncheniin, muista siirtää kelloasi:

 • Aikaeron huomioiminen:
  • Talvella: -1 tunti
  • Kesällä: -1 tunti

Esimerkiksi, jos Suomessa on kello 12:00, Münchenissä kello olisi:

Suomen aika Münchenin aika
12:00 11:00

Münchenin ajankohtainen aika vaikuttaa matkasuunnitelmiisi vain vähän. Ruumis sopeutuu yleensä nopeasti pieniin aikaeroihin, samankaltaisesti kuin Suomessa tapahtuvaan kesä- ja talviaikaan siirtymiseen. Huolehdi, että päivität kellon ajan välittömästi saapuessasi, jotta voit nauttia matkastasi ajantasaisen aikataulun mukaan.

Katso lisää matkakohteista maasta: