Pariisi

Pariisi matkakohteena: Opas ikimuistoiseen kaupunkilomaan

Pariisi, rakkauden ja valon kaupunki, odottaa sinua. Jokainen katu ja kulma kertoo tarinoita, ja kaupungin suuri historia on läsnä kaikkialla. Aina häikäisevästä Eiffel-tornista Louvren maailmankuuluun taidekokoelmaan.

Pariisi on yksi maailman suosituimmista turistikohteista, mikä ei ole yllättävää; se tarjoaa kävijöilleen ainutlaatuisia kokemuksia – oli sitten kyseessä ensimmäinen vierailu tai jälleennäkeminen tämän ikonisen kaupungin kanssa.

Kaupunki on jaettu kahteen osaan Seine-joen avulla, jotka tunnetaan rive droite ja rive gauche. Löydät molemmilta puolilta jokia monipuolisia alueita, jotka henkivät historiaa, kulttuuria ja modernia elämänmenoa.

Kävellessäsi pitkin Seinen rantaa, kohtaat useita maailmankuuluja monumentteja, kauniita puistoja ja aukioita, jotka tarjoavat välähdyksiä kaupungin sielusta.

Pariisissa sijaitsevat jotkin maailman tunnetuimmista museoista, kuten Louvre ja Musée d’Orsay, tarjoillen harvinaisia kulttuuriaarteita niin historian nälkäisille kuin taiteen rakastajillekin.

Pariisin tietoa suomalaismatkailijoille hyödyntäen voit suunnitella vierailusi täydellisesti. Muista myös tutustua kaupungin kulinaarisiin nautintoihin, jotka ovat osa paikallista elämäntapaa. Ravintolat ja kahvilat tarjoavat herkkuja jokaiseen makuun.

Matkakohteena Pariisi

Pariisi tunnetaan yhtenä maailman romanttisimmista ja kulttuurillisesti rikkaista kaupungeista. Kun suuntaatte Pariisiin, löydätte lukemattomia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, jotka tekevät vierailustanne ikimuistoisen.

Nähtävyydet

Pariisin sydämeen on koottu maailmankuuluja monumentteja ja rakennuksia. Eiffel-torni, Louvre ja Notre Dame ovat vain muutamia esimerkkejä paikoista, jotka kannattaa ehdottomasti kokea.

Kulttuuritarjonta

 • Museot – Louvresta Orsayhin, tarjolla on vertaansa vailla oleva taide-elämys.
 • Teatterit ja ooppera – Rikas esitystaide kukoistaa Pariisissa.

Ruokaelämykset

Ranskalainen keittiö on tunnettu laadustaan, ja Pariisista löytyvät niin perinteiset bistroit kuin Michelin-ravintolatkin. Tutustu paikallisiin herkkuihin ja nauti ranskalaisen keittiön monipuolisuudesta.

Liikkuminen

Pariisi tarjoaa tehokkaan ja laajan julkisen liikenteen verkon, joka tekee kaupungin eri osiin liikkumisesta helppoa. Metro, bussit ja RER-junat ovat käteviä kulkuvälineitä tutustuessasi kaupunkiin.

Pariisi on paikka, jossa historia, taide ja moderni elämänmeno kohtaavat toisensa tasapainoisesti.

Pariisi nähtävyydet

Kun vierailet Pariisissa, Eiffel-torni on ehdoton käyntikohde. Tämä raudasta rakennettu mestariteos ei vain ole Pariisin tunnistetuin symboli, vaan se tarjoaa myös henkeäsalpaavat näkymät yli kaupungin. Eiffelin torni on nähtävissä ympäri kaupunkia, joten voit ihailla sitä monesta eri kulmasta.

Vierailusi aikana ehdit tutustua myös Louvre-museoon, joka on yksi maailman suurimmista ja historiallisimmista taidemuseoista. Louvressa voit ihailla lukemattomia mestariteoksia, kuten Leonardo da Vincin Mona Lisa -maalauksen.

Yksi Pariisin tunnetuista historiallisista rakennuksista on Notre Damen katedraali, joka on kuuluisa goottilaisesta arkkitehtuuristaan. Vaikka katedraali kärsi vakavan tulipalon vuonna 2019, se on yhä avoinna ja vierailemisen arvoinen.

Lisäksi Riemukaari on toinen historiallinen maamerkki, joka edustaa Ranskan voitonriemua ja historiallista perinnöllään. Sen huipulta avautuu näkymä haastamaan tien, Champs-Élysées’n, pitkin aina Louvren palatsille asti.

Mikäli haluat kokea jotakin ainutlaatuista, suosittelemme vierailemaan näyttävässä Montmartren kaupunginosassa, joka muistetaan boheemista taiteilijoiden yhteisöstä.

Pariisi tekemistä

Jos olet ensimmäistä kertaa Pariisissa, on ehdottomasti käytävä ikonisissa nähtävyyksissä kuten Eiffel-tornissa, Louvre-museossa ja Notre Damen katedraalissa. Lisäksi voit tutustua Pariisin kaupunkikierroksiin ja varata pääsyliput etukäteen.

Taidetta ja kulttuuria arvostavalle Pariisi tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja. Voit viettää aikaa eri taiteen pariissa, esimerkiksi Musée d’Orsayssa tai Pompidou-keskuksessa.

Kulttuuria Aktiviteetit
Musée d’Orsay Värikkäitä puutarhoja
Pompidou-keskus Historiallisia kortteleita

Rentouttavan päivän viettoon sopii kävely Seinen rannoilla tai piknik puistossa, kuten kuuluisassa Luxembourgin puutarhassa. Lisäksi voit nauttia ranskalaisen keittiön herkuista ja maistella erilaisia viinejä.

Jos haluat oppia jotain uutta, voit parantaa ranskan kielen taitoasi tai kohentaa kokkaustaitojasi ranskalaisella kokkauskurssilla.

Pariisissa on myös mahdollisuus nauttia ulkoilmakonserteista, erilaisista festivaaleista ja markkinoista. Kaupungin tapahtumakalenteri tarjoaa usein jotain mielenkiintoista ja odottamatonta.

Kaupungista löytyy myös lukuisia shoppailumahdollisuuksia, kuten tunnetut tavaratalot Galeries Lafayette ja Printemps, sekä ohittamattomat pienemmät butiikit ja kirpputorit.

Pariisin turvallisuus

Kun matkustat Pariisiin, turvallisuutesi on tärkeää. Kaupunki on yleisesti ottaen kohtuullisen turvallinen matkakohde, mutta on tärkeää, että olet tietoinen ympäristöstäsi ja omaisuudestasi.

Taskuvarkaudet ovat yleisiä, erityisesti täyteen ahdetuissa metrossa ja turistialueilla. Sinun tulisi kiinnittää huomiota laukkuusi ja arvoesineisiin julkisissa kulkuvälineissä ja väkijoukoissa. Välttääksesi ongelmat, älä pidä puhelinta tai lompakkoa helposti saavutettavissa taskuissa.

Yleisiä varotoimenpiteitä:

 • Pidä laukkusi suljettuna ja silmälläsi.
 • Käytä vyölaukkua tai rintalaukkua, joka kääntyy vaatteiden alle.
 • Älä jätä omaisuuttasi vartioimatta missään tilanteessa.

Turvallisuusindeksiltään Pariisi saa 53/100, mikä on jonkin verran matalampi kuin Suomen kaupunkien keskiarvo.

Muistilista

 • Valppaus on valttia väkijoukoissa.
 • Älä näytä julkisesti arvokkaita esineitä.
 • Laukkujen ja taskujen varmistaminen on tärkeää, sillä ammattimaisia taskuvarkaita liikkuu paljon.
 • Huomioi, että turvallisuusuhkia voi esiintyä missä tahansa suurkaupungissa.

Matkustaessasi Pariisiin, pysy tietoisena ja valmistaudu kohtaamaan kaupungin haasteet fiksusti.

Pariisi lasten kanssa

Kun matkustat Pariisiin lasten kanssa, löydätte lukuisia perheille suunnattuja nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Lapsiperheille on tarjolla hauskoja ja opettavaisia kokemuksia, jotka jättävät pysyviä muistoja.

Aktiviteetit ja nähtävyydet:

 • Tutustukaa Aquarium de Paris -akvaarioon, jossa voitte ihailla merenalaisia asukkaita.
 • Viettäkää päivä Luxembourgin puistossa, joka tarjoaa viheralueita ja leikkipaikkoja.
 • Käykää Musée Grevin’ssa, elävässä vahakabinetissa, joka on viihdyttävä kaikenikäisille.
 • Unohtumattoman kokemuksen tarjoaa Disneyland Pariisi, joka on koko perheen suosikkikohde lyhyen matkan päässä kaupungista.

Liikkuminen Pariisissa:

 • Harkitse päivälipun tai Navigo-älykortin hankkimista, jolla pääsette liikkumaan kätevästi kaikkialle Pariisissa ja sen ulkopuolelle, kuten Versaillesiin ja Disneylandiin.

Vinkkejä:

 • Varaa aikaa myös lasten suosikkikohteet huomioon ottaviin taukoihin.
 • Muistakaa, että monet Pariisin puistot, kuten jo mainittu Luxembourgin puisto, tarjoavat mainioita paikkoja piknikille ja rentoutumiselle.

Pariisissa on paljon tarjottavaa, ja monet kohteet on suunniteltu niin, että kaikenikäiset perheenjäsenet voivat nauttia vierailustaan.

Pariisi sää

Kun suunnittelet matkaa Pariisiin, sään tarkistaminen on tärkeää, jotta voit pakata sopivat vaatteet ja suunnitella aktiviteettisi.

Pariisin ilmasto on lauhkean meri-ilmaston piirteitä omaava, mikä tarkoittaa, että lämpötilat ovat suhteellisen maltillisia läpi vuoden.

Kevät: Keväällä Pariisissa on usein viileähköä, mutta lämpötila alkaa hitaasti nousta. Sateet ovat yleisiä, joten vedenpitävä takki on suositeltava.

 • Huhtikuussa lämpötilat vaihtelevat noin 8°C ja 15°C välillä.

Kesä: Kesällä lämpötilat ovat yleensä miellyttäviä, päivisin 20-25°C. Kesäkuukausina varaudu kuitenkin yhtäkkisiin sadekuuroihin.

 • Elokuussa yölämpötilat pysyvät yleensä 15°C yläpuolella.

Syksy: Syksy tuo mukanaan viileämmät ilmat ja lisääntyvän sademäärän. Syyskuusta eteenpäin sään viileneminen on huomattavaa.

Talvi: Talvella päivälämpötilat voivat laskea alle 0°C. Sateen ja lumisateiden todennäköisyys kasvaa, mutta lumipeite on yleensä lyhytaikainen.

Muista, että sääolosuhteet vaihtelevat vuosittain, joten tarkista aina ajankohtainen sääennuste ennen matkaasi. Pakkaa kerroksittain, jotta olet valmis vaihtelevaan säähän.

Pariisi kellonaika

Pariisi sijaitsee Ranskan aikavyöhykkeellä. Sen aikaa kutsutaan Keski-Euroopan ajaksi (CET, UTC +1).

Kun suunnittelet matkaa Pariisiin, on tärkeää muistaa aikaero Suomeen verrattuna. Suomen aika on yleensä yksi tunti Pariisin ajan edellä.

Kesäisin kellot siirretään tunnilla eteenpäin, jolloin aikavyöhyke muuttuu Keski-Euroopan kesäajaksi (CEST, UTC+2). Aikaero Suomeen säilyy samana, koska myös Suomi siirtyy kesäaikaan.

Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Aikavyöhyke Aikamuutos Aikaero Suomeen
Keski-Euroopan aika (CET) UTC +1 -1 tunti
Keski-Euroopan kesäaika (CEST) UTC +2 (kesäaika) -1 tunti

Varmista ennen matkaa, että osaat ottaa huomioon tämän aikaeron. Näin osaat suunnitella päiväohjelmia ja tapaamisia oikein.

Katso lisää matkakohteista maasta: