Split

Split matkakohteena: Adrianmeren rannikon helmi

Jos olette suunnittelemassa matkaa, joka yhdistää historiallisen rikkauden, kauniit maisemat ja kulttuurillisen syvyyden, Split, Kroatia voisi olla täydellinen kohde teille.

Split on Välimeren helmeksi kutsuttu kaupunki, joka sijaitsee Adrianmeren rannalla ja tarjoaa ainutlaatuisen sekoituksen muinaishistoriaa ja nykypäivän elämänmenoa.

Kaupungin sydämessä, Diocletianuksen palatsin raunioiden keskellä, te voitte aistia menneiden aikojen henkäyksen kävellessänne sokkeloisilla kaduilla ja kapeilla kujilla.

Split on kaupunki, jossa viihtyvät lähes kaikki; aktiivilomalaiset voivat nauttia patikoinnista, pyöräilystä ja vesilajeista, kun taas kulttuuri- ja historiannälkäiset vierailijat löytävät runsaasti tutkittavaa vanhan kaupungin alueelta ja sen lukuisista museoista.

Sen lisäksi, että Split tarjoaa laajan valikoiman aktiviteetteja, se on myös mainio lähtöpiste, jos haluatte tutustua lähiseudun muihin kohteisiin Kroatian rannikolla.

Splitin satamasta on helppo tehdä päiväretkiä lähisaarille ja nauttia Adrianmeren kristallinkirkkaista vesistä. Olipa kiinnostuksen kohteenne sitten historia, luonto tai rentoutuminen, Split odottaa tarjoten kokemuksia, jotka rikastuttavat lomaanne.

Split matkakohteena

Split, Kroatian toiseksi suurin kaupunki, tarjoaa matkailijalle sekä historiallisia elämyksiä että nykypäivän lomahuvituksia. Huomaat pian, että kaupunki on aktiivilomailijan paratiisi ja varsin sopiva kohde, jos mielessäsi on päivien vietto useammassa paikassa.

Lyhyesti Splitistä:

 • Sijainti: Adrianmeren rannikolla, Kroatia
 • Ilmasto: Välimerellinen, lämpimät kesät ja leudot talvet

Miksi valita Split?

 • Historia: Kaupungin vanhakaupunki on UNESCO maailmanperintökohde. Voit tutkia Diocletianuksen palatsia ja sen sokkeloisia katuja.
 • Luonto: Rentoudu kauniilla rannoilla tai lähde saaristoon, joka tarjoaa upeita päiväretkikohteita.
 • Hintataso: Splitissä majoitus ja palvelut ovat yhä Euroopan hintavertailussa edullisia.
 • Aktiivisuudet: Vesiliikunnasta, patikoinnista retkeilyyn – aktiviteetteja löytyy.

Mitä pitää huomioida?

 • Splitissä on paljon tarjontaa, mutta jotkut matkailijat saattavat kokea, että muutaman päivän jälkeen nähtävää alkaa olla vähemmän. Siksi, kannattaa suunnitella vierailuja ympäröiviin kohteisiin.

Split nähtävyydet

Kun vierailet Splitissä, Diocletianuksen palatsi on eittämättä yksi upeimmista historiallisista kohteista, jonka juuret ulottuvat roomalaiseen aikaan. Tämä UNESCOn maailmanperintökohde muodostaa Splitin vanhankaupungin sydämen ja tarjoaa pääsyn lukuisiin muinaisiin rakennuksiin, kuten Jupiterin temppeliin ja muihin raunioihin.

 • Splitin katedraali, alkuperäiseltä nimeltään Pyhän Domniuksen katedraali, on toinen merkittävä maamerkki. Tämä katedraali on rakennettu keisarin mausoleumin päälle ja se on tunnettu kauniista romaanisesta tyylistään.

Lisäksi kaupungista löytyy Arkeologinen museo, joka tarjoaa syvällisen katsauksen alueen rikkaaseen menneisyyteen. Museon kokoelmat ulottuvat esihistorialliselta ajalta keskiaikaan, esitellen niin muinaisia artefakteja kuin myös roomalaisen aikakauden jäänteitä.

Kun liikut kaupungissa, ihaile Rivan promenadia pitkin kävellen. Tämä rantakatu on täydellinen paikka nauttia auringonpaisteesta ja Välimeren tunnelmasta.

Poikkea myös Marjanin kukkulalle. Sen huipulta avautuvat henkeäsalpaavat näkymät kaupunkiin ja ympäröivään Adrianmereen. Marjan tarjoaa sekä rauhoittavan luonnon että vaikuttavan historiallisen kontekstin – täydellinen yhdistelmä rentoutumista ja tutkimusretkeilyä varten.

Kuten huomaat, Split on kulttuurin ja historian sulatusuuni, joka tarjoaa monipuolisia elämyksiä jokaiseen makuun. Tutustu Splitin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja luo unohtumaton matkasuunnitelma.

Split tekemistä

Splitissä kulttuuri ja historia yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Voit tutkia Diokletianuksen palatsia, roomalaisajan mestariteosta, joka on vain yksi monista historiallisista kohteista, jotka odottavat sinua Splitin vanhassakaupungissa. Sen sokkeloiset kadut ovat kuin labyrintti, joka kätkee sisäänsä ajan kerrostumia antiikin ajoista keskiajalle.

Luonnon ystäville Marjan-kukkulan luonnonpuisto tarjoaa upeita vaellusreittejä ja henkeäsalpaavia näköaloja Joonianmerelle. Jos nautit vesistä, lämmin Välimeri ja kaunis saaristo ovat ihanteelliset purjehdukseen, snorklaukseen tai vain rentouttavaan päivään rannalla.

 • Kaupunkielämää:
  • Riva – merenrantabulevardi kahviloineen ja kauppoineen
  • Pazar – perinteinen ulkoilmamarkkinat, josta löydät tuoretuotteita ja paikallisia herkkuja
 • Aktiivista lomailua:
  • Polkupyöräily ja patikointi Marjan-kukkulalla
  • Vesilajit kuten esimerkiksi sukellus, purjehdus ja kajakointi
 • Kulttuuria ja historiaa:
  • Museot kuten Arkeologinen museo ja Etnografinen museo
  • Teatteriesitykset ja konsertit Splitin kesäfestivaalien aikana

Vaikka Splitissä on monia nähtävyyksiä, kaupungin viehätys piilee myös sen eläväisessä tunnelmassa. Järjestä päiväretki lähisaarille, kuten Hvarille tai Bračille, missä voit nauttia kirkkaista vesistä ja rentouttavasta ilmapiiristä. Split tarjoaa aktiviteetteja jokaiseen makuun, oli kyse sitten urheilusta, kulttuurista tai vain rentoutumisesta Adrianmeren rannikolla.

Split turvallisuus

Splitissä matkustettaessa sinun on hyvä tietää, että se on turvallinen matkakohde. Kaupungin yleinen turvallisuusindeksi on 76/100, mikä osoittaa, että se on turvallisempi kuin monet muut vastaavat kohteet. Tämä indeksi on hieman parempi kuin Suomen kaupunkien keskiarvo, joka on 74/100.

Turvallisuuden takaamiseksi on suositeltavaa noudattaa perusvarovaisuutta, kuten minkä tahansa muunkin kohteen kohdalla:

 • Pidä arvoesineesi turvassa ja ole tietoinen ympäristöstäsi.
 • Vältä liikkumista yksin pimeässä tai epäilyttävillä alueilla.
 • Matkustettaessa julkisilla kulkuvälineillä pidä huoli henkilökohtaisista tavaroistasi.

Hätätilanteessa voit luottaa paikallisten viranomaisten ja poliisin nopeaan reagointiin. Splitin kaupunki tarjoaakin matkaajalle mielenrauhaa, jotta voit keskittyä nauttimaan lomastasi historiallisessa ja kulttuuririkkaassa ympäristössä.

Split lasten kanssa

Kroatian Split on erinomainen valinta perhelomalle, sillä se tarjoaa toimintaa ja nähtävää kaikenikäisille lapsille.

Kaupunki tunnetaan historiallisesta keskustastaan ja monipuolisista aktiviteeteistaan.

 • Historialliset seikkailut: Käykää Diocletianuksen palatsissa, joka on ikään kuin elävä museo. Sen sokkeloiset kujat ja vanhat rakennukset tekevät tutkimusretkestä jännittävän.
 • Rannat: Bacvicen ranta on suosittu kohde perheille. Se on matala ja hienohiekkainen, mikä sopii pienemmille lapsille.
 • Puistot: Marjanin kukkula tarjoaa luonnonrauhaa ja leikkipaikkoja. Se on täydellinen paikka piknikille tai vain rentoutumiseen kesken vilkkaan kaupunkipäivän.

Lasten kanssa matkustettaessa kannattaa huomioida vuodenajat.

Kesällä kaupunki on vilkas, ja lämpimät säät suosivat ulkoaktiviteetteja.

Valitse majoitus, joka on lähellä keskustaa tai muita palveluita, jotta liikkuminen on sujuvaa.

Kun suunnittelet lomaa lasten kanssa, tarkista myös etukäteen majoitusvaihtoehtojen palvelut perheille.

Esimerkiksi jotkut hotellit tarjoavat lastenhoitopalveluita tai erityisiä lapsille suunnattuja aktiviteetteja.

Tutustu myös paikallisiin kuljetusmahdollisuuksiin; julkisen liikenteen käyttö voi olla helppoa ja säästää aikaa.

Split sää

Splitissä koet monipuoliset vuodenajat, alkaen leudosta talvesta aina kuumiin kesäkuukausiin. Sää vaihtelee kuukausittain, joten voit suunnitella matkasi optimaaliseen aikaan.

Tammikuu

Tammikuussa on Splitin viileintä. Yölämpötila voi laskea jopa +5°C, ja päivisin keskimääräinen lämpötila on +10°C. Sadekuuroja esiintyy, joten varaudu sateenvarjolla.

Helmikuu

Helmikuussa Splitissä on edelleen viileää, mutta aurinkoisia päiviä alkaa olla enemmän. Lämpötila nousee keskimäärin +12°C päivisin.

Maaliskuu

Maaliskuussa kevät alkaa tulla näkyviin, ja lämpötilat kohoavat keskimäärin +15°C. Sateet vähenevät ja saatat kohdata ensimmäiset keväiset päivät.

Huhtikuu

Huhtikuussa lämpötila jatkaa nousuaan. Keskimääräinen päivälämpötila on noin +17°C, ja iltaisin voi nauttia miellyttävistä +11°C.

Toukokuu

Toukokuu on yleensä lämmin ja aurinkoinen. Keskimääräiset lämpötilat ovat päivisin +21°C ja iltaisin harvoin alle +15°C.

Kesäkuu

Kesäkuussa kesä ottaa vallan, ja lämpötilat kipuavat hellelukemiin, yli +25°C. Nauti Splitin kuumista päivistä aurinkoisella rannalla.

Heinäkuu

Heinäkuu on vuoden kuuminta aikaa. Päivälämpötilat ovat usein yli +30°C, ja yöt ovat lämpimiä. Muista nesteytys ja aurinkosuoja!

Elokuu

Elokuussa on yhä korkeat lämpötilat, hellerajan ylittyessä usein. Elokuussa saatat kokea Splitin parhaiten aurinkoisia päiviä.

Syyskuu

Syyskuussa lämpö hellittää hieman, mutta sää pysyy miellyttävänä, keskimäärin +25°C. Veden lämpötila on edelleen lämmin, joten uiminen on mahdollista.

Marraskuu

Marraskuussa siirrytään syksyiseen säätilaan, jossa lämpötilat laskevat keskimäärin alle +17°C. Sateet yleistyvät, joten varaudu muuttuvaan säähän.

Joulukuu

Joulukuussa saapuu viileämpi sää. Lämpötilat voivat laskea +10°C tuntumaan, ja sateet ovat mahdollisia. Lyhyet päivät ja pitkät illat tuovat oman tunnelmansa Splitin talveen.

Split kellonaika

Kun matkustat Splitiin, on tärkeää tiedostaa paikallinen kellonaika ja sen ero Suomeen verrattuna.

Split sijaitsee Kroatian aikavyöhykkeellä. Se merkitsee, että kello on yleensä yksi tunti Suomen aikaa jäljessä.

Kesäaikaan muutokset ovat tärkeitä muistaa. Aikaero voi vaihdella riippuen siitä, onko kesä- tai talviaika voimassa.

Tässä on lyhyt taulukko, joka auttaa ymmärtämään kesäajan vaikutusta kellonaikaeroon:

Vuodenaika Aikaero Suomeen
Talviaika -1 tunti
Kesäaika 0 tuntia

Talviaikana, kun Suomessa kellot siirretään tunnin taaksepäin, aikaero pysyy yhden tunnin verran.

Kesäaikaan siirtymisen jälkeen Splitin ja Suomen kellonajat ovat hetken ajan samat, kunnes Suomessa siirrytään kesäaikaan.

Muista siirtää kelloasi tunti taaksepäin saapuessasi Splitiin, jos Suomi on kesäajassa.

Tämä pieni kellonajan muutos on usein helppo tottua, eikä se yleensä aiheuta merkittävää rasitusta elimistölle.

Katso lisää matkakohteista maasta: